На Харківщині затримано 13 посадовців, які організували схему ухилення від мобілізації (фото)

Затримані особи, які організували ухилення від мобілізації
Затримані особи, які організували ухилення від мобілізації

Служба безпеки України розкрила у Харкові корупційну схему ухилення від мобілізації

Злочинна група з 13 осіб у Харкові надавала послуги по «списуванню» ухилянтів з військового обліку за гроші, повідомили Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора.

“Служба безпеки ліквідувала на Харківщині ще одну корупційну схему ухилення від мобілізації. До організації оборудки причетний голова однієї з міжрайонних медико-соціальних експертних комісій обласного центру. За гроші він допомагав ухилянтам уникнути призову на підставі фіктивних довідок про інвалідність”, - йдеться у повідомленні.

За даними правоохоронців, посадовець та його спільники у складі злочинної групи. Серед них належать підлеглі, керівники медустанов регіону та цивільні посередники. Вони виготовляли фіктивні документи про наявність захворювань, які є підставою для оформлення інвалідності.

“Вони фальсифікували всю медичну документацію щодо історії «хвороби» свого клієнта, включаючи дані про його перебування на стаціонарному лікуванні. Потім організатор оборудки готував фіктивне рішення медико-соціальної експертної комісії про призначення групи інвалідності”, - повідомили у СБУ.

За даними СБУ, вартість послуг становила від $2 до 5 тисяч. Сума залежала від терміновості «замовлення».

За інформацією правоохоронців, понад 400 осіб призовного віку зуміли незаконно уникнути мобілізації через дії учасників групи.

“Під час комплексних заходів співробітники Служби безпеки затримали організатора та його спільників. Одночасно проведено понад 90 обшуків за місцями роботи і проживання учасників групи та в їхніх автомобілях. Під час обшуків знайдено понад $500 тисяч, майже €80 тисяч, більше 1 млн гривень, а також російські рублі, ймовірно, одержані злочинним шляхом”, - йдеться у повідомленні.

Затримані перебувають під вартою і можуть отримати до 8 років позбавлення волі за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ, вчинене за попередньою змовою групою осіб); ч. 3, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, використання підроблених документів, вчинені за попередньою змовою групою осіб).

Раніше також було викрито керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) Тетяну Крупу та її сина начальника обласного Пенсійного фонду Олександра Крупу.

Читайте також