На Камчатці стався землетрус і почалося виверження вулкану

Посліди землетрусу та виверження вулкану
Посліди землетрусу та виверження вулкану

У Росії неподалік від берегів Камчатки стався потужний землетрус і почалося виверження вулкану. Згідно з російськими ЗМІ, землетрус магнітудою 7,0 був зафіксований в 108 км від адміністративного центру Камчатського краю - міста Петропавловськ-Камчатський. Ця подія може призвести до утворення небезпечних цунамі хвиль уздовж узбережжя Росії на відстані до 300 км від епіцентру землетрусу.

Після основного землетрусу була зафіксована серія післяпотрясінь магнітудою 3,9. Цю інформацію опублікувала Камчатська філія геофізичної служби. Жителі Елізовського міського округу, Усть-Камчатського району та Вилючинського міського округу також почули поштовхи землетрусу.

Внаслідок виверження вулкану Шивелуч почала видавлюватись лава. За даними інституту вулканології та сейсмології Далекосхідного відділення Російської академії наук, висота попілової колони досягла 8 км над рівнем моря. Шивелуч знаходиться на північному кінці Камчатського півострова, віддалений від селища Ключі Усть-Камчатського району на 50 км і від міста Петропавловськ-Камчатського на 450 км.

Це не перше виверження вулкану Шивелуч. В квітні 2023 року відбулося потужне виверження, під час якого було викинуто до 20 кілометрів попілу.

Читайте також