На кону €20 млрд: Угорщина не дає ЄС підтримати ЗСУ грошима

Угорщина виступає проти спроби Євросоюзу створити довгостроковий фонд для підтримки Збройних сил України обсягом до 20 млрд.

У четвер міністри закордонних справ зустрілися в Брюсселі та вперше обговорили пропозицію, пише Politico. Вона передбачає виділення щонайменше 5 млрд на рік протягом наступних чотирьох років для покриття витрат країн ЄС на купівлю та пожертвування зброї для армії України та навчання українських військових.

"Угорщина під час зустрічі заявила, що заперечуватиме проти цього плану, доки Україна не вилучить угорський банк OTP зі свого списку "спонсорів війни", ідеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що до викреслення OTP з "чорного" списку Будапешт не схвалить виділення коштів для Європейського фонду миру, який Брюссель використовує для підтримки поставок зброї в Україну.

"Ми не можемо вести переговори щодо нових фінансових зобов'язань за Європейським фондом миру, доки не буде вирішено питання OTP", сказав Сіярто.

Нещодавно прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти плану Єврокомісії щодо надання Україні більшої фінансової підтримки.

Він також заявляв, що Україна нібито не може виграти війну проти Росії. За його словами, війну нібито можна зупинити лише тоді, коли Росія укладе угоду зі США.

Угорщина пообіцяла блокувати виділення Україні наступних пакетів допомоги, якщо Київ не перегляне своє рішення щодо обмежень проти найбільшого угорського банку OTP, який внесли до переліку спонсорів війни РФ проти України.

Ця фінансова установа визнає окупацію Росією Луганська та Донецька, а також надає кредити російським військовим.