На Одещині влада демонтує пам’ятник російському генералу

У Ізмаїлі демонтують пам'ятник російському генералові Тучкову

У Ізмаїлі, розташованому на півдні Одеської області, розпочали демонтаж пам'ятника російському генералу Сергію Тучкову. Рішення про це було прийняте міською радою в рамках закону про заборону пропагування російської імперської політики в Україні.

Заступник міського голови Сергій Лузанов повідомив, що пам'ятник буде зберігатися під час демонтажу і після цього буде розглянуто питання про його встановлення в одному з музеїв. Проте, поки що це планується вирішити після закінчення війни в Україні.

Перейменування вулиць та провулків в Ізмаїлі

Після демонтажу пам'ятника генералу Тучкову, в Ізмаїлі також планують перейменувати деякі вулиці та провулки. Наприклад, три Першотравневі провулки отримають назву Територіальної оборони, вулиця Чайковського буде перейменована на Василя Симоненка, а вулиця генерала Тучкова назветься Збройних сил України.

Демонтаж арки Свободи українського народу в Києві

Український інститут національної пам'яті вирішив, що арка Свободи українського народу, яка раніше мала назву арки Дружби народів, також підлягає демонтажу. Це рішення було прийняте через символіку, яку арка має для російської імперської політики.

Перейменування станції метро у Києві

Окрім цього, на станції метро "Площа Українських Героїв" у Києві почали встановлення перших літер назви станції. Рішення про перейменування станції було прийняте Київською міськрадою в травні 2023 року. Тепер вона офіційно називається "Площа Українських Героїв", замість попередньої назви - "Площа Льва Толстого".