На Вінниччині зафіксовано випадки африканської чуми свиней

Свиня з ознаками африканської чуми
Свиня з ознаками африканської чуми

У селі Велика Кісниця Могилів-Подільського району, що знаходиться на Вінниччині, було виявлено африканську чуму свиней. Про це повідомлено ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

«Згідно з результатами досліджень випробувального центру Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, встановлено діагноз на африканську чуму свиней в ТОВ «Великокісницьке», що знаходиться за адресою: с. Велика Кісниця, Ямпільська міська територіальна громада, Могилів-Подільський район, Вінницька область», – йдеться у повідомленні.

Тварини, які знаходяться у господарстві, де підтверджено спалах африканської чуми свиней, повинні бути умертвлені та спалені.

Африканська чума свиней

Африканська чума свиней є висококонтагіозною вірусною хворобою свиней, що проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та крововиливами внутрішніх органів. Вона відноситься до списку A за Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней безпечна.

У природних умовах африканська чума свиней може заразити як свійських, так і диких свиней будь-якого віку. Її джерелом інфекції є хворі тварини та вірусоносії. Здорові свині заражуються при спільному утриманні з хворими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, які забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Вірус можуть переносити птахи, люди, домашні та дикі тварини (зокрема, гризуни), нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), які контактували з хворими свинями та трупами тварин.

Нагадаємо, на Київщині був введений карантин через спалах африканської чуми.

До слова, протягом липня 2023 року у Чернігівщині було зареєстровано три осередки спалаху африканської чуми свиней (АЧС).

Читайте також