На Закарпатті запрацювала перша вітрова електростанція (фото)

Перший вітрогенератор на Закарпатті надає електрику
Перший вітрогенератор на Закарпатті надає електрику

На Закарпатті розпочала свою роботу перша вітрова електростанція. Вона працює у тестовому режимі з потужністю 1,8 МВт. Про це повідомляє пресслужба Держенергонагляду.

Турбіна електростанції має потужність 4,8 МВт, висоту башти 120 м і діаметр ротора 152 м.

Одна така вітряна установка може забезпечити електроенергією до трьох тисяч домогосподарств.

Українська компанія "Френдлі Віндтехнолоджі", що виробляє обладнання для електростанцій, повідомила, що перша вітроенергетична установка на Закарпатті вже згенерувала 175 000 кВт-год електроенергії.

Наразі станція проходить контроль і перевірку обладнання, а також технічне обслуговування.

Очікується, що протягом наступних декількох днів вітроенергетична установка досягне своєї номінальної потужності 4,8 МВт і буде генерувати електроенергію для споживачів без обмежень.

Великий потенціал

Встановлена потужність запланованої вітроелектростанції на території Нижньоворітської громади становитиме 80 МВт, що дорівнює чистій електроенергії для майже 50 000 домогосподарств на рік.

Цей проєкт будівництва вітроелектростанції реалізувала компанія "Вітряні парки України" відповідно до законодавства про природоохорону. Вітропарк "Островський" отримав позитивний висновок щодо його впливу на довкілля та всі необхідні дозволи для проведення будівельних робіт.

Недавно народні депутати України зареєстрували законопроєкт 11455, яким пропонується розширити діючу норму щодо звільнення вітроелектростанцій від імпортного мита та ПДВ на ввезення обладнання для їх будівництва. Раніше така пільга використовувалась для всього енергетичного обладнання, за винятком вітроенергетичного.

Читайте також