На Житомирщині зафіксовано випадок африканської чуми свиней

Мертві свині на фоні ферми
Мертві свині на фоні ферми

У Коростенському районі Житомирської області підтверджено випадок африканської чуми свиней (АЧС) серед диких тварин. Фахівці Держпродспоживслужби виявили чотири трупи диких свиней, які були утилізовані, а місце виявлення та спалювання пройшло дезінфекцію. Про це Галина Заріцька зі Головного управління Держпродспоживслужби в області заявила в інтерв'ю для Главкому.

За її словами, фахівці виїхали на місце події, відібрали проби та направили їх в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в Києві. Діагноз африканської чуми свиней було підтверджено 20 серпня. Спеціалісти з Житомирської обласної державної лікарні ветеринарної медицини разом з представниками громадської організації провели огляд мисливських угідь поряд з вогнищем і виявили чотири трупи диких свиней. Тварин було утилізовано, а місце виявлення та спалювання тварин пройшло дезінфекцію. Це вже другий випадок АЧС в області. Хворіють лише свині та дикі кабани, але хвороба дуже швидко поширюється і завдає економічних збитків, якщо, наприклад, вона виявиться у господарстві, - зазначила Заріцька.

Для збору зусиль у боротьбі зі спалахом було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка визначила небезпечні зони і оголосила карантин на 40 днів у селах Холосне, Злобичі та Нивка.

Заріцька додала, що в більшості випадків збудник АЧС циркулює серед диких тварин, так само як і у Коростенському районі. Наразі ситуація під контролем, і вживаються всі необхідні заходи для запобігання подальшому поширенню хвороби.

Нагадаємо, на Київщині було введено карантин через спалах африканської чуми.

Протягом липня 2023 року на Чернігівщині було зареєстровано три осередки спалаху африканської чуми свиней (АЧС).

Читайте також