Нацбанк починає вилучати з обігу банкноти за кілька років: які купюри

Нові банкноти Нацбанку в обігу
Нові банкноти Нацбанку в обігу

З 1 листопада 2024 року розпочнеться процес зняття з обігу банкнот номіналами 50 та 200 гривень зразків 2003-2007 років.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України (НБУ), пише Цензор.

Старі банкноти будуть поступово замінюватися на нові, випущені з 2014 року та пізніше. НБУ зазначає, що громадяни не мають виконувати жодних додаткових дій для обміну банкнот.

"Заміна банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка на нові, з покращеною системою захисту, не вплине на готівкові розрахунки громадян", - наголошують у Нацбанку.

Гривні, субсидії та пільги, вторгнення росії в Україну

Банкноти старого зразка залишатимуться дійсними засобами оплати. Громадяни можуть продовжувати використовувати їх для розрахунків без обмежень. Однак поступово ці банкноти будуть зникають з обігу.

З 1 листопада 2024 року банки припинять видавати старі банкноти. Також, Нацбанк більше не буде постачати їх банкам та компаніям, що займаються обробленням готівки.

Коли застарілі банкноти потраплятимуть до банків, вони будуть вилучатися та передаватися до Національного банку для перерахування та утилізації.

Цей крок є частиною стратегії НБУ з оновлення банкнотно-монетного ряду гривні.

Раніше, з 1 серпня, почався процес зняття з обігу банкнот номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років. Розпочато також зняття застарілих банкнот інших номіналів.

Зняття банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка завершить оновлення грошових знаків в Україні. Тепер гривня матиме лише сучасні банкноти з покращеною системою захисту від підробок.

ПриватБанк відмовляє клієнтам у обміні виданих ним купюр.

Читайте також