Нацбанк показав, як українські біженці витрачають гроші за кордоном

Національний банк України оприлюднив інформацію про карткові платіжні операції українців за кордоном. Згідно з даними регулятора, українці, які перебували за кордоном після початку війни, використовували переважно готівку. Однак у березні 2023 року обсяги зняття готівки різко зменшились.

Польща

У Польщі українці протягом першого року війни переважно використовували готівку. Тільки у березні 2023 року обсяги безготівкових платежів перевищили обсяги зняття готівки.

Німеччина

У Німеччині готівкові операції переважали до липня 2022 року, після чого безготівкові розрахунки стали більш популярними.

Словаччина

У Словаччині протягом першого року війни готівкові операції перевищували безготівкові операції вдесятеро. Після березня 2023 року безготівкові розрахунки стали більш популярними.

Румунія

У Румунії готівкові операції переважали до березня 2023 року.

Молдова

В Молдові готівкові операції перевищували безготівкові операції в два-три рази. Це тривало до березня 2023 року.

Литва

У Литві готівка переважала у розрахунках українців протягом семи місяців 2022 року. Пізніше, безготівкові розрахунки стали більш популярними.

Грузія

У Грузії до квітня 2023 року готівка переважала у розрахунках українців. Співвідношення становило 4:1.

Чорногорія

Українці в Чорногорії також більше користувались готівкою до травня 2023 року.

У Ірландії, Швейцарії, Швеції та Люксембурзі українці в основному використовують безготівкові операції. Велика частина громадян також віддає перевагу безготівковим розрахункам в Великобританії, Франції, Бельгії, Португалії, Канаді, Угорщині, Нідерландах, США, Австрії, Чехії та Туреччині.

"Нова кларнетна гармонія", таким чином, може простежити, як змінилися видатки українців за кордоном з початку війни. Від квітня 2023 року загальні щомісячні витрати українців за кордоном складають близько $1,3 млрд, з яких більш як 1 млрд доларів витрачаються на особисті потреби.

Банки України встановили ліміти на зняття готівки.