Нацбанк пропонує змінити правила розкриття банківської таємниці: що чекає на українців

Національний банк України пропонує змінити правила щодо платіжних карток, це стало відомо з повідомлення НБУ. Згідно з пропозицією, Нацбанк пропонує змінити правила розкриття банківської таємниці, що стосуються платіжних карток. Це означає, що державним органам буде надано доступ до банківських даних.

Згідно з повідомленням НБУ, пропонується змінити Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджені постановою правління НБУ №267 від 14 липня 2006 року. Пропозиція полягає в доповненні переліку інформації, що становить банківську таємницю та розкривається банками за запитами уповноважених державних органів. Також пропонується уточнити види інформації, що становить банківську таємницю, яку може надавати Нацбанк Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Крім того, пропонується уточнити види перевірок, які здійснюються Національним банком під час проведення яких банки зобов'язані надавати документи та їх копії з інформацією, що становить банківську таємницю.

Запитується також розглянути питання розкриття інформації про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів контрагентів операції, а також найменування постачальника платіжних послуг контрагента.

Загалом, банки на запит державних органів будуть зобов'язані розкривати інформацію про рахунки, їх номери, залишок коштів, унікальні ідентифікатори та/або емісійні номери платіжних інструментів, операції списання та зарахування коштів, призначення платежу, ідентифікаційні дані контрагентів та номери їх рахунків, а також найменування постачальника платіжних послуг контрагента. Нацбанк пояснив, що такі зміни пов'язані з законодавчими вимогами та покращенням порядку розкриття банківської таємниці.

Раніше було повідомлено, що НБУ планує обмежити карткові перекази для підозрюваних злочинів.