Нацбанк спрогнозував зростання цін на комуналку: коли подорожчають газ, опалення та вода

Подорожчання газу, опалення та води
Подорожчання газу, опалення та води

Національний банк України передбачає зростання тарифів на газ, опалення та гарячу воду з 2025 року, згідно з липневим звітом про інфляцію.

Таким чином, українці повинні бути готовими до неприємних змін у комунальних послугах наступного року. Прогноз Нацбанку показує, що тарифи можуть зрости, хоча більшість з них залишиться незмінною.

Нацбанк зауважує, що вони лише передбачають зростання тарифів і не впливають на прийняття рішень, а також не можуть вказати точні дати.

"Прогноз побудований на припущенні про незмінність окремих тарифів на послуги ЖКГ (газ, опалення та постачання гарячої води) протягом 2024 року. Однак складний стан в енергетиці та державному бюджеті, ймовірно, призведе до поступового коригування тарифів у наступних роках. Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів на їх економічно обґрунтовані рівні", – пише регулятор.

Нацбанк вважає, що мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення обмежить зростання адміністративних цін ще протягом деякого часу. Проте ці тарифи поступово будуть зближатися з ринковими рівнями. Ймовірно, цей процес розпочнеться з 2025 року і стане значимим фактором інфляції у 2025-2026 роках.

На зростання боржників за комунальними послугами в Україні також звернули увагу.

Читайте також