Над Україною пролетіла найяскравіша комета за останнє десятиліття (фото)

Найяскравіша комета над Україною
Найяскравіша комета над Україною

Увечері, 13 жовтня, над Україною пролетіла яскрава комета ATLAS. Це найяскравіша комета за останні 13 років. Про це повідомляє Space.

Багато користувачів соцмереж побачили комету над різними містами України, зокрема над Чорноморськом в Одеській області.

Ця комета, Цзицзіньшань-Атлас C/2023 A3, відноситься до короткоперіодичних комет. Вона повертається близько кожних 107 років, тому очікується, що вона знову з'явиться у Сонячній системі близько 2131 року. Комету відкрили в рамках проєкту ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System), і назвали на честь обсерваторії та проєкту, що займалися її дослідженням.

Діаметр комети складає близько 1,5 кілометра, а її ядро, складене з льоду і пилу, дозволяє їй світитися під час наближення до Сонця. Внаслідок нагрівання від Сонця, вода випаровується з ядра, утворюючи яскраву кометну оболонку.

Полярне сяйво та інші явища на небі

Згадаємо, що 10 жовтня в багатьох регіонах України було помітне полярне сяйво. Це було спричинене потужним спалахом на Сонці 8 жовтня.

Також, біля станції "Академік Вернадський", українські полярники вдруге за рік помітили південне полярне сяйво.

На тій самій станції вчені також зафіксували рідкісне природне явище - ясне нічне небо в Антарктиці, завдяки чому можна було побачити великий Місяць.

Читайте також