"Найуспішніша місія": Європейський Союз розширить програму підготовки українських військових

Українські військові готуються до європейської програми
Українські військові готуються до європейської програми

ЄС навчатиме 75 тисяч українських солдатів до 2024 року

Європейський Союз планує навчити до кінця 2024 року 75 тисяч українських солдатів. Про це повідомив верховний представник ЄС Жозеп Боррель. Міністри оборони країн Європейського Союзу на зустрічі у Брюсселі ухвалили рішення розширити програму навчання українських військових та відкрити спеціальний офіс EUMAM на території України для кращої координації з українськими збройними силами.

Borrel назвав EUMAM в Україні найуспішнішою навчальною місією Європейського Союзу. До цього часу підготували вже 60 тисяч українських військових, що відповідало планам ЄС до кінця літа. Місія бере участь 24 держави-члени ЄС.

Проте, навчання українських солдатів не відбуватиметься в самій Україні, як бажав Київ, оскільки не всі країни погодились з цією умовою. Наприклад, Іспанія не надішле своїх інструкторів на українську землю, але підготувала 6000 українських військових.

Також ЄС не дійшов згоди щодо дозволу ЗСУ завдавати удари по Росії. Боррель заявив, що це залежить від кожної держави-члена, яка вирішить, чи надавати озброєння Україні для таких ударів.

Ряд країн ЄС також готові підтримати Україну у питанні зняття обмежень на застосування зброї у Росії. Це було підтримано під час двосторонніх діалогів з іншими членами коаліції.

Читайте також