Накопичувальні пенсії чи новий податок: експерт розкритикувала плани уряду

Експерт про пенсії та податки
Експерт про пенсії та податки

Уряд України має плани впровадити накопичувальну пенсійну систему до кінця 2024 року. Але експерти висловлюють сумніви в реалістичності цих планів. Бухгалтер Олена Кістриця критикує висловлення міністра соціальної політики.

Наш уряд, раптом, на якомусь своєму засіданні, міністр соціальної політики раптом каже, що у Кабміну вже є напрацьований комплект законопроектів і до кінця року вони здійснять пенсійну реформу. І у нас буде, крім солідарної пенсії, ще й накопичувальна.

Кістриця сумнівається в реалізації цієї реформи за такий короткий термін, називаючи її "фуфлом з приводу того, як з лохів зняти ще якісь гроші". Вона ставить питання, як можна розподілити гроші для людей, які платять у пенсійний фонд, і пенсіонерів, які вже на пенсії, коли вводять накопичувальну систему.

Експерт також зауважує, що накопичувальна система потребує інвестицій. Людям потрібно вкласти гроші у бізнес, який приносить дохід, і на пенсію ці гроші повернуться як страхування.

Кістриця висловлює підозру, що замість реформи українців може чекати зростання податків і нові виплати. Вона закликає громадян не покладатися на державну пенсійну систему, а займатися власними накопиченнями.

Читайте також