Нардеп пояснив, що заважає швидко будувати вітрові і сонячні електростанції в Україні

Нардеп пояснює заваги в будівництві вітро- та сонячних електростанцій
Нардеп пояснює заваги в будівництві вітро- та сонячних електростанцій

Заборгованість перед інвесторами у відновлювану енергетику перешкоджає швидкому будівництву вітрових та сонячних електростанцій, щоб зменшити проблему з відключеннями і підсилити енергетичну систему. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

«Знаєте, чого проблема відключень через російські обстріли з нами надовго? Бо уряд нехтує можливостями побудувати нові зелені електростанції. Найшвидше можна побудувати тільки сонячні та вітрові станції», – сказав Гончаренко.

За його словами, уряд України повинен остаточно вирішити проблему невиплат за вироблену зелену електроенергію і створити найкращі умови для інвесторів у нові відновлювані електростанції, щоб вони будувалися по всій країні.

«Уявіть, скільки малих і великих інвесторів в нашій країні потрапили в складну ситуацію і через це зупинили будівництво нових станцій. Уряд має негайно припинити це безладдя і знайти шляхи для виплати боргів інвесторам», – підкреслив депутат.

Раніше було повідомлено, що рівень заборгованості перед підприємствами відновлюваної енергетики України становить понад 40% за 2022 рік, а в поточному році вже досягає 40%.

Українська вітроенергетична асоціація закликає уряд знайти фінансові ресурси для Енергоатому (кредити чи облігації), щоб погасити всю заборгованість – ДП «Гарантований покупець», ПУПи, ОСРи, Укренерго та виробникам ВДЕ, заборгованість перед якими становить 17 млрд грн.

Читайте також