Нардепам для виїзду за кордон тепер треба отримувати інструктаж від МЗС

Народним депутатам встановлено нові правила роботи за кордоном

З 1 січня народним депутатам України діють нові правила роботи за кордоном під час виїзду у відрядження. Згідно з розпорядженням спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, для розгляду заяви про відрядження необхідно отримати "тези" для офіційних заяв і коментарів на міжнародній арені від Міністерства закордонних справ.

за кордоном не надано "роз'яснення МЗС щодо зовнішньополітичного курсу України або погоджені МЗС тези офіційних заяв, коментарів народного депутата щодо реалізації державної політики у сфері зовнішніх зносин з питань, пов'язаних з темою відрядження за кордон"

У разі порушення попереднього виїзду народного депутата, зміни країни перебування або неподання звіту після повернення, його заяву на виїзд можуть не розглядати.

Також в документі вказано, що заяву нардепа повинні погодити голова комітету Ради, до якого входить депутат, голова фракції, голова депутатської групи, голова відповідної делегації Ради, а також перший заступник або заступник спікера парламенту. Після цього заява передається до Стефанчука.

Порошенка не випустили у відрядження

Лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко повідомив, що його не випустили на відрядження до Польщі та США. Причиною скасування відрядження стали "роз'яснення МЗС". Однак Верховний суд повернув Порошенку його позовну заяву.

прикордонники не випустили його за кордон через те, що його відрядження було скасовано

Порошенко намагався скасувати Указ президента про перетин державного кордону. Проте, Верховний суд вирішив іншим чином.