Нардепи пропонують посилити покарання за напад на медиків і рятувальників

У Верховній Раді запропонували посилити кримінальну відповідальність за напади на медичних працівників, фахівців із реабілітації та рятувальників. Ці спеціалісти під час виконання своїх обов'язків не мають захисту законом, на відміну від правоохоронців і журналістів.

Зареєстрований законопроєкт № 10221 передбачає, що за такі злочини каратимуть позбавленням волі від 5 до 12 років. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Автори законопроєкту пропонують додати нові статті (3501 та 3502) до Кримінального кодексу. Ці статті розширюють перелік професій, дії щодо представників яких будуть каратися посилено. Серед них - медичні працівники, працівники системи "екстренки", аптечних закладів, фахівці з реабілітації та рятувальники.

Згідно з документом:

  • погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна буде каратися виправними роботами, арештом, обмеженням волі або позбавленням волі;
  • умисне заподіяння побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжкого тілесного ушкодження буде каратися обмеженням волі або позбавленням волі;
  • вбивство або замах на вбивство каратиметься позбавленням волі або довічним позбавленням волі;
  • захоплення або тримання як заручника каратиметься позбавленням волі.

За словами Михайла Радуцького, посилення відповідальності зрівняє медиків із правоохоронцями та військовими і може зменшити кількість нападів на них. Наразі, якщо справа про напад на фельдшера швидкої потрапляє до суду, такі дії зазвичай трактують як хуліганство.

За останній місяць відбулися кілька резонансних нападів на медиків: в Черкасах відвідувачі караоке-клубу погрожували працівникам "екстренки", які надавали допомогу чоловіку з черепно-мозковою травмою; в Одесі невідомі напали з ножем на фельдшера швидкої; у Харкові п'яній чоловік побив працівника швидкої та поліцейську.

Зазначимо, що за перший рік повномасштабної війни кількість українських медиків зменшилася на 14%. Михайло Радуцький вважає, що реабілітація та психологічна допомога є галузями медицини, які потребують змін через війну.