Натовп дагестанців шукав євреїв, які мали прилетіти на літаку: Зеленський нагадав про антисемітизм росіян

Увірвання розлюченого натовпу дагестанців до аеропорту Махачкали сталося через пошуки євреїв, які прибули рейсом з Ізраїлю. Спочатку люди вимагали документи від пасажирів, які виходили з аеропорту, щоб перевірити їх громадянство. А пізніше натовп проник в будівлю та розпочав масові пошуки євреїв. За даними російських ЗМІ і Telegram-каналів, адміністрація аеропорту запропонувала обрати трьох людей з камерами, які проникнуть в салон літака та переконаються, що там немає громадян Ізраїлю.

Події в аеропорту Махачкали викликали також розгон кримінальної справи слідчим комітетом РФ. До місця подій прибули також додаткові підрозділи місцевої поліції. Кілька ізраїльтян з рейсу, який приземлився в Махачкалі, були ізольовані та захищені в аеропорту Дагестану. Їм пропонувалося вирушити на стикувальному рейсі до Москви, коли умови цього дозволять. Співробітники служби безпеки Ізраїлю та посол Ізраїлю співпрацюють з місцевими органами безпеки для захисту ізраїльтян.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію, назвавши її не поодиноким випадком, а частиною високорозповсюдженого антисемітизму в Росії. Він зазначив, що цю культуру ненависті до інших народів пропагує державне телебачення, експерти та влада. Зеленський вважає, що такий антисемітизм та ненависть є системними й корінними в Росії. Він наголошує, що останній рік був показовим для антисемітизму в Росії через висловлювання російського міністра закордонних справ та президента, а також через антисемітські заяви російських ідеологів.

Згідно з висловлюваннями Зеленського, президент РФ Володимир Путін став "другим королем антисемітизму після Гітлера". Він додав, що Путін називав його "ганьбою єврейського народу".