Науковці розкрили, як граматичні помилки впливають на самопочуття людини

Граматичні помилки мають вплив на фізіологічні реакції людини, виявили професори з Бірмінгемського університету. Дослідження провели Дагмар Дів'як, фахівець з когнітивної лінгвістики та мовного пізнання, і Петар Мілін, професор психології мови і вивчення мови. Вони встановили зв'язок між некоректною граматикою та фізіологічними показниками людей. Це відкриття розкриває нову сторону взаємозв'язку між мовними навичками та фізіологічними реакціями.

Дослідники застосували варіабельність швидкості серцевого ритму (ВСР), щоб виміряти фізіологічні показники учасників дослідження. ВСР вимірює інтервали між серцевими ударами і зазвичай коливається у розслаблених людей. Проте, вчені виявили, що порушення граматики спричиняють статистично значуще зниження ВСР, що свідчить про стрес у випробовуваних. Більше помилок у мові також корелювало з більшим рівнем стресу.

Це дослідження має значення для розуміння зв'язку між мовними навичками та фізіологічними реакціями людини. Інформація про мову, особливо рідну мову, часто неусвідомлена, але її оцінка важлива для розуміння когнітивних функцій і здоров'я мозку. Дослідники також вважають, що це дослідження може стати корисним для діагностики та лікування когнітивних і мовних розладів.

За дев'ять місяців цього року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремін отримав 3015 звернень громадян, пов'язаних із порушеннями закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Серед цих звернень більшість стосувалася інтернет-представництв, обслуговування, реклами та вивісок. Часто повідомляють про відсутність української версії сайтів та порушення під час обслуговування.