Науковець пояснив, яку небезпеку приховує раннє потепління в Україні

Незвичайно теплий початок весни в Україні

Зафіксовано 12 температурних рекордів у Києві цього місяця. Зокрема, в квітні температура сягала 26 градусів, що є найвищою для цього періоду з врахуванням десятків років спостережень. Звичайно, середня температура в березні-квітні коливається від 10 до 16 градусів. Цю інформацію оприлюднила «ВВС Україна».

Ентомолог Валерій Корнєєв зауважив, що раннє потепління негативно впливає на комах, які розвиваються на початку весни, оскільки вони відчувають стрес при різких змінах клімату.

Також, збільшується загроза появи на території України нових комах-навколишніх. Вчений хвилюється, що теплолюбні види комарів та інших комах, які можуть переносити небезпечні інфекції, з'являться в нашій країні. Відсутність можливості прогнозувати майбутнє потепління є додатковою проблемою, оскільки це може призвести до поширення більшість неочікуваних комах шкідників, додає Корнєєв.

Непокоїть, що до нас прийдуть теплолюбні види комарів та інших комах, які можуть переносити небезпечні інфекції. Ми не можемо спрогнозувати подальше потепління, але воно зсуне багато явищ. З'являтимуться ще і ще більш несподівані види шкідників.

За словами Корнєєва, з раннім цвітінням рослин та раннім появою комах-опилювачів відбуваються зміни в екосистемах. Це впливає на рослинний і тваринний світ, створюючи ланцюгову реакцію. Тривале перегрівання водойм призведе до посилення «цвітіння» води та інших негативних змін. Наприклад, експерт прогнозує погіршення кормової бази для водних тварин.

Нагадаємо, що в Києві та області піднято рівень пожежної небезпеки.

Також, з початком квітня у Києві почали розцвітати абрикоси через несподіване тепло. Чарівний аромат вже прикрасив плодові дерева в дворах столичних будинків.