Навіщо окупантам потрібний Вовчанськ: відповідь ISW

Вовчанськ - стратегічне місто на сході України
Вовчанськ - стратегічне місто на сході України

Російські окупанти мають мету захопити Вовчанськ на Харківщині

У звіті Інституту вивчення війни (ISW) зазначено, що російські окупанти встановили пріоритетну мету захопити місто Вовчанськ на півночі Харківщини. Це надасть їм тактичну перевагу перед подальшим наступом в регіоні.

Експерти підкреслюють, що захоплення Вовчанська є одним з головних завдань у першій фазі російського наступу на півночі Харківської області.

Російські війська завдають більше ударів саме по Вовчанську, ніж по інших місцях уздовж кордону, і схоже, вони перекинули більше людей туди, ніж на Липському напрямку. - ISW

Російське командування визначило захоплення Вовчанська як одну з ключових тактичних цілей першої фази наступальної операції в регіоні. Місто знаходиться безпосередньо на кордоні з Росією, тому його захоплення надасть російським військам плацдарм близько до їхнього тилу для підготовки та початку наступної фази операції.

Аналітики також припускають, що російські війська можуть розпочати наступ з Вовчанська у напрямку Великого Бурлука, щоб загрожувати українському угрупованню на Куп'янському напрямку.

Незважаючи на майже повне зруйнування міста Вовчанськ російськими загарбниками, вони досі не змогли його захопити. Президент України Володимир Зеленський вважає, що наступ окупантів у Харківській області може стати першою хвилею, за якою послідують інші.

Також повідомляється, що російські загарбники беруть в полон та розстрілюють місцевих жителів у північній частині Вовчанська. Евакуаційні групи Нацполіції намагаються забезпечити безпеку жителів та здійснюють їх евакуацію з міста.

Місцеві жителі залишаються під загрозою

На Харківщині російські війська намагаються закріпитись у північній частині Вовчанська. Сили оборони України виявляють місця скупчення ворога та знищують його, не дозволяючи росіянам зайняти місто.

Читайте також