НБУ назвав ризикованим підвищення податку на прибуток банків до 50%

Ризик підвищення податку на прибуток банків
Ризик підвищення податку на прибуток банків

Національний банк України (НБУ) вважає, що підвищення податку на прибуток банків до 50% є занадто ризикованим. Глава НБУ Андрій Пишний заявив, що до кінця тижня буде оголошено пакет рішень, які допоможуть банкам покрити дефіцит бюджету шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики без емісії.

"Ризики від такого підвищення податку на прибуток до 50% для фінансування дефіциту та зростання кредитування будуть більшими, ніж користь... Баланс досить крихкий і його треба підтримати", - наголосив Пишний на заході Європейської бізнес асоціації "Глобальний прогноз. Зміцнення єдності".

Глава НБУ також зазначив, що Міністерство фінансів так само виявило обурення щодо підвищення податку на прибуток, хоча на засіданні комітету Мінфін виразив підтримку цьому підвищенню.

Пишний також заявив, що Нацбанк розглядає можливості розширити канали покриття дефіциту банками за рахунок купівлі облігацій внутрішньої державної позики без емісії.

"До кінця тижня будуть оголошені відповідні рішення", - заявив глава НБУ.

Пишний також підкреслив, що НБУ підтримує постійне підвищення податку на прибуток фінансових компаній з 18% до 25%, щоб уникнути податкового арбітражу з банками.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також