НБУ пояснив зростання цін в Україні та окреслив шляхи зниження інфляції до 5%

Графік інфляції та зниження цін
Графік інфляції та зниження цін

Національний банк: інфляція в Україні залишиться високою

Національний банк України повідомив, що у країні буде тривати інфляційний тиск найближчими місяцями через збільшення бюджетних видатків, проблеми на ринку праці та очікуваний дефіцит електроенергії у опалювальний сезон. Про це повідомила прес-служба НБУ.

Показники споживчої інфляції у вересні 2024 року досягли 8,6% в річному обчисленні, що є вище за очікування, наведені в звіті НБУ. Це зумовлено швидким зростанням цін на продукти харчування через обмежену пропозицію та фундаментальний інфляційний тиск. Показник базової інфляції також зріс з 6,5% у серпні до 7,3% у вересні.

В Національному банку наголошують, що їх монетарна політика має на меті зниження інфляції до 5% з початку 2025 року. Однак, дані показники інфляції не дають можливості досягнути цього цілі в найближчому майбутньому.

Згідно з Держстатом, ціни на продукти харчування в Україні продовжують зростати. Ситуація погіршилася через зростання вартості продовольчої сировини та витрат на виробництво, включаючи енергозабезпечення та оплату праці.

Читайте також