НБУ відреагував на "вкиди" про нові ліміти на банківські перекази та блокування карток

Логотип НБУ на фоні грошових купюр
Логотип НБУ на фоні грошових купюр

Національний банк України (НБУ) опублікував заяву, щоб спростувати поширені чутки про встановлення жорстких лімітів на банківські операції для всіх клієнтів. Регулятор наголосив, що така інформація є недостовірною та не має підстав. Наразі НБУ не планує встановлювати будь-які обмеження для рахунків банківських клієнтів.

Раніше голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що хоча надмірне регулювання не бажане, певні обмеження потрібні для захисту бюджету від мільярдних втрат через протиправні схеми. Зокрема, з 1 жовтня планується встановлення ліміту у 150 000 гривень на місяць для п2р-переказів. Проте це рішення є тимчасовим та має виключення, такі як волонтери.

Заступник Голови НБУ Дмитро Олійник роз'яснив, що банки продовжуватимуть здійснювати перевірку своїх клієнтів в рамках чинного законодавства з фінансового моніторингу. Крім того, НБУ радить банкам домовитися на рівні асоціації щодо встановлення лімітів, які будуть відповідати рівню доходів клієнтів, зазначеному в анкеті. Також НБУ планує створити реєстр скомпрометованих карток та "неблагонадійних" торговців.

Нагадаємо, що обмеження стосуватимуться шахраїв та дропів, які надають доступ до своїх банківських карток злочинцям для вчинення незаконних фінансових операцій.

Нові ліміти та обмеження не зачіпатимуть 98% клієнтів.

Читайте також