Не лише водіям: українцям нагадав про штрафи за поширене порушення

Порушення правил дорожнього руху - штрафи
Порушення правил дорожнього руху - штрафи

На дорогах часто виникає небезпека для пішоходів, які не усвідомлюють ризику і вважають, що закон завжди на їх боці. Однак це не так і бездбісна поведінка може мати серйозні наслідки.

Цю інформацію надає "Хвиля" з посиланням на ПДР України.

Водії звикли до того, що пішоходи можуть раптово з'явитися на пішохідному переході, навіть тоді, коли автомобіль знаходиться за метр від "зебри". Часто пішоходи не бачать дороги, розмовляють по телефону або слухають музику у навушниках.

Проте Правила дорожнього руху чітко визначають поведінку пішоходів. Вони повинні переходити дорогу лише на пішохідних переходах, включаючи підземні та надземні. Якщо переходу немає, можна переходити дорогу на перехрестях тротуарів або узбіччям.

Штрафи для пішоходів

Пішоходам заборонено виходити на дорогу, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху. Не можна раптово з'являтися на дорозі, навіть на пішохідному переході. Якщо до руху наближається рухомий об'єкт або він переходить дорогу, це вважається небезпечним для руху.

У той же час, пішоходи мають перевагу при переході дороги на нерегульованих пішохідних переходах. Водії повинні зменшити швидкість або зупинитись, щоб пропустити пішоходів на таких переходах. Водіям заборонено об'їжджати пішохода на переході або прискорювати, щоб проїхати перед ним.

Штрафи для пішоходів в Україні

Слід пам'ятати, що за порушення ПДР пішоходами передбачений штраф у розмірі 255 гривень. Це стосується тих, хто не дотримує установок світлофора, переходить проїжджу частину в заборонених місцях або виходить на дорогу перед рухомим транспортним засобом.

Раніше ми також розповідали про те, яким "малюнком" краще не забувати водіям, щоб уникнути штрафу від 510 до 1020 гривень.

Читайте також