Німецькі виші спростили умови вступу для українських біженців

У Німеччині для громадян України, які виїхали з країни після російського вторгнення, скасували правило про обов'язкову наявність шкільного атестату для вступу до місцевих ВНЗ.

Відповідно до рішення Конференції міністрів освіти і культури федеральних земель Німеччини, такий виняток поширюється на тих біженців, які:

  • навчалися останній рік у школі в Україні, але через напад росії не змогли скласти випускні іспити та отримати атестат;
  • розпочали навчання у ВНЗ України, але не закінчили перший курс через війну.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

У Німеччині подавати документи на вступ до вузу можна лише з пакетом документів, що відповідають німецькому атестату зрілості (Abitur).

У школах та коледжах Німеччини навчання триває 12-13 років. Тому українським біженцям доведеться компенсувати роки, що бракують. Таким чином, українські підлітки з атестатом про повну загальну середню освіту мають додатково відучитися ще 1 рік або у вузі на батьківщині, або у коледжі довузівської підготовки у Німеччині. Тільки після цього вони здобувають право на вищу освіту в німецькому університеті.

Умови для продовження навчання у німецьких вишах українським біженцям спростили. Так, студентам 1-го курсу можна подавати документи до німецького вишу вже без відповідного атестату.