Нерівномірні відключення світла: Попенко та Закревський пояснили, чому так відбувається

люди в безладно затемненому місті
люди в безладно затемненому місті

Енергетичні експерти проаналізували ситуацію з відключеннями електроенергії у різних регіонах України в умовах продовження бойових дій та ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури. Вони розповіли про залежність між регіоном проживання та відключеннями.

За словами голови правління асоціації "Нафта та газ України" Андрія Закревського, ухвалено рішення про пріоритетне забезпечення електроенергією прифронтових регіонів. Він вважає це рішення виправданим, оскільки жителі цих областей вже мають значні труднощі через бойові дії. Постачання їх електроенергією дозволяє їм хоча б у проміжках між обстрілами виконувати необхідні побутові справи.

Ситуація з електропостачанням ускладнена у містах Харків, Херсон, Миколаїв та Одеса. Експерт із ЖКГ Олег Попенко пояснив, що найбільше проблем виникає з постачанням електроенергії у населених пунктах, які знаходяться ближче до лінії фронту та кордону з Росією. Це пов'язано з руйнуваннями енергетичної інфраструктури та генеруючих потужностей у цих регіонах. У західних областях ситуація з електропостачанням трохи краща завдяки можливості імпорту електроенергії з сусідніх країн.

За словами Попенко, хоча офіційно пріоритетність постачання електроенергії не закріплена законодавчо, на практиці вона існує. Однак ситуація може відрізнятися навіть між прифронтовими областями.

Зазначимо, що Закревський раніше прогнозував, що взимку будуть відключення до 12 годин на добу майже в усіх областях, крім Харківської, Сумської, Одеської та Миколаївської.

Читайте також