Несплата штрафу від ТЦК загрожує українцям списанням грошей з рахунків та арештом майна

Спроба ухилення від штрафу може призвести до вилучення грошей з рахунку та конфіскації майна
Спроба ухилення від штрафу може призвести до вилучення грошей з рахунку та конфіскації майна

Якщо військовозобов'язаному не вдається отримати повістку особисто, він має три дні, щоб забрати її. Інакше йому може загрожувати штраф заочно. Рішення Територіального центру комплектування (ТЦК) має законну силу виконавчого документа і може призвести до примусового стягнення боргу через списання грошей з рахунку або вилучення майна.

За словами "Судово-юридичної газети", розмір штрафу може становити від 17 000 до 25 500 гривень. Якщо штраф не сплачується добровільно, може розпочатися процес примусового стягнення. Міністерство юстиції повідомило, що ухвала про штраф буде надіслана до місцевого органу державної виконавчої служби для примусового виконання. Процес може здійснюватися за місцем проживання, роботи або майна порушника згідно з встановленим законом.

Абзацом 1 ч. 1 статті 48 Закону визначено, що звернення стягнення на майно боржника полягає у його арешті, вилученні коштів з рахунків та примусовій реалізації виконавчої служби. Згідно з ч. 2 статті 56 Закону, арешт на майно боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна боржника або про опис та арешт майна боржника.

При примусовому стягненні боргу в першу чергу звертають увагу на гроші боржника, як в національній, так і в іноземній валюті, включаючи гроші на банківських рахунках. Якщо грошей недостатньо, стягнення може розповсюджуватися на інше майно. Розмір стягнення включає не лише суму боргу, а й додаткові витрати, такі як виконавчий збір, витрати на провадження, штрафи та винагорода виконавця.

Якщо майно перебуває у спільній власності, стягнення стосується лише частки боржника, визначеної судом. Зауважимо, що якщо сума боргу не перевищує 160 тисяч гривень, житло боржника та земельна ділянка під ним не підлягають стягненню. В такому випадку виконавець повинен шукати інші способи стягнення боргу на рахунок іншого майна боржника.

Читайте також