Нестача систем ППО допомагає росіянам захопити Часів Яр – ISW

Проблема дефіциту систем протиповітряної оборони спричинила зростання ударів російськими авіабомбами по населених районах біля лінії фронту і може стати вирішальним фактором при захопленні міста Часів Яр в Донецькій області. Таким висновком займається американський Інститут вивчення війни (ISW).

Згідно з військовими аналітиками, російські війська використали авіабомби для тактичного ефекту при захопленні Авдіївки в середині лютого. Здається, що Росія знову використовує цю тактику під час наступних операцій біля Часового Яру.

Аналітики зауважують, що російські удари примусили Україну зробити важкі рішення між захистом великих населених пунктів ззаду і активних районів на передовій. Здається, Росія намагається пошкодити українську енергетичну мережу і обмежити український оборонно-промисловий потенціал, використовуючи розкладену систему протиповітряної оборони України.

Розріджене та непослідовне покриття протиповітряної оборони вздовж фронту сприяло інтенсифікації російських ударів керованими та некерованими планерними бомбами, які війська РФ тактично використовували під час захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року і які, як видається, знову застосовують під час нинішніх наступальних операцій біля міста Часів Яр

Раніше з'явилася інформація, що Україна має дефіцит ракет для систем протиповітряної оборони Patriot та Iris-T. Експерт Bild Юліан Рьопке стверджує, що Росія "знищила більшість інших запасів" української протиповітряної оборони.

Україна, однак, знайшла сто вільних систем протиповітряної оборони Patriot у світі і сподівається швидко домовитися про придбання семи додаткових батарей Patriot.

Парламент Європейського Союзу відмовився фінансувати Раду ЄС через нездатність країн ЄС забезпечити Україну додатковими системами протиповітряної оборони Patriot.

Нагадаємо, окупанти не змінюють своєї тактики і намагаються знищити місто Часів Яр. Про це розповів очільник міської військової адміністрації Сергій Чаус у інтерв'ю "Главкому".