Нідерланди повідомили, коли та скільки F-16 передадуть ЗСУ

Нідерланди передадуть Україні понад 20 винищувачів F-16

Україна очікує постачання понад 20 винищувачів F-16 від Нідерландів. Перші передачі мають відбутися вже цього року, повідомила міністр оборони Кайса Оллонґрен у інтерв'ю для Укрінформу.

Загалом передадуть 24 винищувачі F-16, зазначила Оллонґрен. Цей процес залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також від інфраструктури.

Передача винищувачів є спільним проектом Нідерландів, Данії, США та інших країн, повідомила міністр.

"Це важко, це складно, але це станеться. Наша коаліція сподівається, що вже цього літа ми зможемо почати постачання винищувачів F-16, спочатку данських, а потім і нідерландських", - додала Оллонґрен.

Також міністр прокоментувала чутки про те, що разом з прем'єром Марком Рютте вони особисто просили США допомогти Україні з F-16.

"Ми обговорювали всі можливості з нашими партнерами та друзями. На мою думку, має значення те, що ми разом із США й Данією змогли ухвалити це рішення. Відтоді ми дуже наполегливо працювали, щоб забезпечити його виконання", - резюмувала вона.

Раніше Чехія запропонувала Україні готувати пілотів винищувачів F-16.

Перша група українських пілотів, що складається з чотирьох осіб, планує завершити навчання на F-16 до літа 2024 року.

Пілоти розпочали підготовку в середині жовтня минулого року, а навчання триватиме кілька місяців, повідомляється.

Друга група, також складена з чотирьох пілотів, розпочала навчання в січні. Третя група наразі вивчає англійську термінологію перед початком навчання на F-16.

Читайте також:

  • Передача Україні F-16. Путін видав свій головний страх
  • F-16, з ювілеєм! 10 фактів про найвідоміший у світі винищувач