Німеччина планує запровадити окремий статус для українських біженців

Планові закони для українських біженців в Німеччині
Планові закони для українських біженців в Німеччині

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер пропонує запровадити для українських біженців окремий правовий статус, який дозволить знизити витрати на соціальні виплати та сприяти їх включенню на ринок праці. Він вважає необхідним розглянути можливість введення нової моделі підтримки для українських переселенців. Замість стандартних виплат із безробіття, має бути застосована система, яка поєднує виплати для шукачів притулку з інструментами для інтеграції на ринок праці, подібними до "грошей для громадян". Українці не потребуватимуть процедури надання притулку, але матимуть доступ до програми, спрямованої на забезпечення мінімальних життєвих умов та соціальної участі, навіть без роботи. Виплати для шукачів притулку будуть нижчими, ніж для громадян, і забезпечуватимуть менший рівень соціального захисту, включаючи доступ до медичних послуг.

Зростання працевлаштованості українських біженців

За даними керівника урядового відомства Німеччини Вольфґанґа Шмідта, частка працевлаштованих українських біженців у Німеччині зросла з 23% до 29% протягом останнього року. Німеччина є країною, де проживає найбільше українців зі статусом тимчасового захисту - 1,11 мільйона осіб, що становить 26,9% від загальної кількості в ЄС.

Раніше повідомлялося, що Німеччина планує скоротити фінансову підтримку українських біженців через повільну інтеграцію їх на ринок праці. З 1 січня 2025 року розмір допомоги для біженців буде знижуватися на 30% протягом трьох місяців, якщо вони відхилять пропозиції щодо працевлаштування. Це заходи, спрямовані на стимулювання отримувачів грошової допомоги до виходу на роботу.

Читайте також