Німеччина розмістить у Литві цілу бригаду для стримування Росії

Міністр оборони Борис Пісторіус і його колега з Литви Арвідас Анушаускас підписали у Вільнюсі 18 грудня 2023 року дорожню карту, що стане основою для розміщення бригади Бундесверу в Литві. Про це повідомляє пресслужба міністерства оборони Німеччини.

Згідно з цим документом, планується постійне розміщення близько 5000 співробітників Бундесверу в Литві з 2025 року - це є вперше за історію Бундесверу таке масштабне розміщення. Головна мета цього заходу - стримувати дії Росії та захищати територію НАТО. Через призначення бригади Бундесверу в Литві, Німеччина хоче продемонструвати свою солідарність з іншими державами-членами НАТО. Цей проєкт є переломним моментом в політиці безпеки і був спричинений російсько-українським конфліктом.

Міністр Пісторіус анонсував розгортання бригади наприкінці червня 2023 року. Через шість місяців, 18 грудня 2023 року, він разом з Арвідасом Анушаускасом підписав дорожню карту для реалізації проекту. Попередньо, Пісторіус зустрівся з президентом Литви Гітанасом Науседою, щоб провести переговори.

Відомо, що литовська бригада буде складатись з 4800 солдатів і близько 200 цивільних співробітників Бундесверу. Вони будуть розміщені в Руднінкаї та Руклі, неподалік від двох великих міст - Вільнюса та Каунаса.

Указ про розміщення бригади має бути підписаний цього року. У другому кварталі 2024 року розпочне роботу передове командування формування бригади в Литві, яке до кінця 2024 року планується перетворити у штаб формування. Офіційне прийняття бригади на озброєння з поіменним розгортанням має відбутися в 2025 році, після чого розпочнуться перші тренування та вправи.