Норвегія почала відмовляти у притулку деяким біженцям з України: категорії

Норвегія відхиляє біженців з України
Норвегія відхиляє біженців з України

Українці втрачають можливість отримати тимчасовий захист в Норвегії. Країна прийняла рішення посилити свою політику щодо українських біженців, відмовивши у захисті деяким категоріям громадян України. Про це повідомляє норвезьке видання NRK, з посиланням на міністра юстиції Норвегії Емілію Енгер Мель. За її словами, Норвегія зіткнулася з кризою біженців, яка вимагає прийняття заходів для захисту тих, хто найбільше цього потребує.

Уряд Норвегії вніс зміни до політики надання захисту українським громадянам. Тепер відмовляють у захисті громадянам, які походять з "безпечних" регіонів, таких як Львів та Львівська область, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська та Рівненська області. Також відмовляють особам, які не проживали в Україні на момент вторгнення Росії у 2022 році. Заяви українців тепер будуть розглядатися індивідуально, з урахуванням подвійного громадянства або місця проживання до приїзду до Норвегії, зокрема.

У нас більше 80 тисяч українців у Норвегії. Це більше, ніж у всій провінції Фіннмарк. Ми повинні вжити заходів, які дозволять нам надати захист тим, хто її найбільше потребує - заявила Емілія Енгер Мель.

Мель підкреслила, що наразі ніхто не буде примусово виправляти, але декотрим українцям вже відмовили в наданні притулку та житла. Подібні заходи є частиною загальної політики економії, яка стосується українців та біженців інших країн. Норвезька влада пояснює ці дії потребою збалансувати систему надання притулку в умовах великого напливу біженців.

За словами міністра, українці з інших областей матимуть можливість отримати захист, хоча вона не уточнила, чи залишиться це правило колективного захисту в силі у 2025 році. Відмовленим українцям, які не виїжджали за кордон, Норвегія може надати фінансову допомогу.

Читайте також