Нова безпекова угода та додаткова мобілізація у РФ. Головне за 3 квітня

Україна та Фінляндія підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки, Росія планує мобілізувати 300 тис. осіб, народна артистка України отримала 10 років ув'язнення. "Главком" склав добірку новин 3 квітня, щоб ви були в курсі головних подій:

Росія планує мобілізувати 300 тис. осіб

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія планує запустити додаткову мобілізацію 300 тис. військових з 1 червня. Цю інформацію він надав під час пресконференції з президентом Фінляндії у Києві.

"Можу сказати, що на 1 червня Росія готує мобілізацію 300 тис. додаткових військових", - заявив Зеленський.

Проте прессекретар російського президента Дмитро Пєсков відхилив цю інформацію, назвавши її неправдивою.

Народна артистка України отримала 10 років ув'язнення

Ружену Рубльову, народну артистку України, засудили до 10 років ув'язнення за колабораціонізм.

Після розгляду у суді Рівненської обласної прокуратури, народну артистку України визнали винною у колабораційній діяльності. Вона отримала засудження до 10 років позбавлення волі із забороною обіймати посади у сфері культури протягом 12 років та конфіскацією майна.

Прокурори підтвердили, що жінка, яка працювала більше 20 років в театрі в Херсоні та мала звання "Народної артистки України", згодилася на співпрацю з ворогом після окупації міста. Вона була призначена директоркою двох музичних шкіл, а потім очолила "Херсонський областний російський академічний музично-драматичний театр" в Генічеську.

В Україні з'явиться військовий омбудсмен

Міністерство оборони України разом із Уповноваженим Верховної Ради з прав людини створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців. Це означає, що буде створена посада військового омбудсмена.

Центральне управління захисту прав військовослужбовців буде безпосередньо підпорядковуватися міністру оборони і відповідатиме за розгляд скарг та звернень військовослужбовців, надання первинної правової допомоги та розслідування порушень їхніх прав та прав їхніх сімей.

ООН засудила атаку дронів на Татарстан

Організація Об'єднаних Націй засудила атаку безпілотних літальних апаратів на "цивільну інфраструктуру" у країні-агресорки. Про це повідомив речник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік у відповідь на запитання пропагандиста. Він підкреслив, що ООН проти таких атак і закликає до припинення нападів на цивільне населення та інфраструктуру.

Україна та Фінляндія підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки

3 квітня президент України Володимир Зеленський і лідер Фінляндії Александр Стубб підписали угоду про співробітництво в сфері безпеки і довгострокову підтримку.

Зеленський зазначив, що Фінляндія надаватиме довгострокову військову і фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною у політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та в сфері реформ.

Читайте також:

  • ООН засудила атаку безпілотників на Татарстан. Зеленський відповів
  • Американські аналітики пояснили, як зниження призовного віку допоможе ЗСУ
  • Україна неминуче атакує Кримський міст у першій половині 2024 року - The Guardian
  • США назвали умови, за яких Путін може взяти участь у зустрічі лідерів G20
  • Білгород опинився в рейтингу найкомфортніших міст Росії