Нова «Фукусіма». Експерт спрогнозував наслідки потрапляння ракет в АЕС

Захоплення атомної електростанції: можливий наслідок - нова "Фукусіма"

Перша у світі ситуація, коли одна держава, яка підписала міжнародні конвенції МАГАТЕ, захопила атомну електростанцію іншої країни, також сторони конвенцій МАГАТЕ, може привести до катастрофи подібної до "Фукусіми". Таку заяву зробив Григорій Плачков, ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України, під час інтерв'ю "Главкому".

Плачков пояснив, що атомні електростанції не проектуються з урахуванням ведення бойових дій. Він стурбований можливими ракетними ударами по енергоблоках у разі військових дій. Якщо це станеться, зона зараження може скласти 30 кілометрів. Наслідки будуть відчутними для всіх, від Європи до агресора, вважає Плачков.

У разі атаки на атомні електростанції, енергосистема потребуватиме відновлення пошкодженого обладнання, а самі станції доведеться запустити знову. Це може спричинити великі проблеми з постачанням електроенергії, навіть повний "блекаут".

З останніх звітів відомо, що Росія завдала ударів по енергетичній інфраструктурі України, знищуючи електростанції і підстанції. Ці атаки стають все більш небезпечними і мають серйозні наслідки. Росія шукає спосіб паралізувати енергетичну систему України, атакуючи підстанції та лінії електропередач.