Нові правила мобілізації: як потрапити до армії без візиту до ТЦК

Військова рекрут в офісі військкомату за столом
Військова рекрут в офісі військкомату за столом

Нові правила мобілізації в Україні спростили процес добровільного призову до армії

Згідно з новими правилами, які набрали чинності 5 жовтня, добровольці тепер можуть взаємодіяти безпосередньо з обраною військовою частиною протягом усього процесу призову на військову службу з мобілізації. Це означає, що більше немає потреби відвідувати територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) для оформлення документів.

Важливим нововведенням є надання командирам військових частин повноважень видавати напрями військово-лікарської комісії (ВЛК) напряму. Це спрощує процедуру та надає певний захист добровольцям - наявність такого напряму унеможливлює примусову мобілізацію щонайменше на п'ять днів з моменту його видачі.

Однак важливо зазначити, що нові правила призову діють здебільшого для пріоритетних підрозділів. Непріоритетні підрозділи також можуть закликати добровольців безпосередньо, але для цього потрібне попереднє узгодження призначення кандидатури у Генеральному штабі. Статус підрозділу (пріоритетний чи непріоритетний) можна дізнатися у представника підрозділу після проходження співбесіди.

Слід зазначити, що ці зміни стосуються лише призову щодо мобілізації. Для бажаючих служити за контрактом залишається попереднім механізмом з використанням рекомендаційних листів.

Процес мобілізації для добровільників тепер виглядає так:

  • спочатку кандидат відгукується на вакансію у обраному підрозділі сил оборони,
  • після успішного проходження відбору та отримання позитивного рішення від представника підрозділу доброволець надсилає заяву командиру військової частини з бажанням призватись на військову службу на обрану посаду,
  • наступним кроком є ​​одержання направлення на проходження ВЛК від командира частини,
  • після проходження ВЛК (яке можна здійснити за місцем обліку до ТЦК або за місцем знаходження пункту постійної дислокації військової частини) відбувається прийняття на службу на обрану посаду.

Для осіб, які не мають досвіду військової служби протягом останніх десяти років, передбачено відрядження до Навчального центру для проходження базової загальної військової підготовки. Після завершення цієї підготовки доброволець приступає до служби на обраній посаді.

Рекрутинг у Сили безпеки та оборони

Владислав Грезєв, засновник платформи Lobby X, яка займається рекрутингом у Сили безпеки та оборони, наголосив на важливості цього рішення. За його словами, ініціатива Генерального штабу дозволяє уникнути помилок під час розподілу добровольців після проходження навчальних центрів.

Читайте також