Нові суми та "європейські" умови: Зеленський підписав закон про зміну правил страхування авто

Президент Зеленський підписує закон
Президент Зеленський підписує закон

Закон про зміни у сфері обов'язкового страхування автомобілістів

17 червня президент Володимир Зеленський підписав закон, ухвалений Верховною Радою 21 травня 2024 року, про зміни у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ). Про це повідомляє "Хвиля", з посиланням на інформацію у картці законопроекту №8300.

Нова версія закону покликана наблизити українську систему обов'язкового страхування автомобілістів до європейських стандартів. За новими правилами, ліміти страхових виплат будуть поетапно збільшуватися до рівня, що прийнятий в Європейському Союзі, і компенсації постраждалим при банкрутстві страхової компанії будуть здійснюватися протягом 60 днів.

Зміни також торкнуться процедури страхування. З моменту набрання законом чинності в Україні буде діяти вільне ціноутворення на поліси обов'язкового страхування автомобілістів. Це означає, що страхові компанії зможуть самостійно встановлювати тарифи за свої послуги.

Також зміниться порядок відшкодування збитків. Відтепер водіїв буде звільнено від обов'язкового сплачування франшизи, а страхові виплати будуть розраховуватися без урахування зносу автомобіля. Крім того, буде введено пряме врегулювання збитків всіма страховиками обов'язкового страхування автомобілістів.

Для зручності постраждалих закон накладає обов'язок на страхові компанії пропонувати їм щонайменше три варіанти автосервісів у радіусі 150 кілометрів. При цьому їм залишається можливість отримати компенсацію на банківський рахунок.

Крім того, закон скасовує ліміти відшкодування за "Європротоколом", які раніше були обмежені сумою 80 тис. гривень. Зараз сума виплати буде визначатися страховим покриттям, якщо Національний банк України не встановить інших обмежень.

Всі зміни набудуть чинності з 1 січня 2025 року згідно перехідних положень, визначених в законопроекті.

Раніше ми повідомляли, які штрафи чекають водіїв за відсутність обов'язкового страхування автомобілістів.

Читайте також