Новий проект з мобілізації: як тепер ТЦК шукатимуть чоловіків

чоловіки на плакаті мобілізаційного проекту ТЦК
чоловіки на плакаті мобілізаційного проекту ТЦК

Українцям пояснили про новий проект з пошуку військовозобов'язаних чоловіків, яких можуть мобілізувати. Цю інформацію оприлюднили на сторінці у Facebook, повідомляє "Хвиля".

Уряд в Україні затвердив постанову про експериментальний проект, який автоматично перевірятиме та актуалізуватиме дані про військовозобов'язаних, резервістів та призовників, як раніше заявила заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко. Дані будуть отримуватися з реєстрів Державної міграційної служби, Мін'юсту та адміністрації Державної прикордонної служби. Така інформація запобігатиме випадкам, коли повістки приходять до померлих або неприсутніх у країні осіб.

"Дані щодо всіх чоловіків від 16 до 60 будуть актуалізовані через реєстри Державної міграційної служби, Мін'юсту та адміністрації Державної прикордонної служби. Це допоможе уникнути ситуацій, коли повістки приходять людям, які померли або перебувають за ґратами, а також допоможе виправити помилки щодо персональних даних", – пояснила вона.

Адвокат Андрій Межирицький, який спеціалізується на питаннях мобілізації, пояснив, як буде працювати цей проект. Він пояснив, що паспорти громадян України видаватиме Держміграційна служба. Якщо у людини зміниться щось в статусі, таке як в'язниця, втрата громадянства або смерть, найдостовірніші дані про це будуть у Державній міграційній службі. Швидше за все, запроваджено механізм, який дозволить обмінюватися інформацією між цими реєстрами, щоб уникнути наявності "мертвих душ" у реєстрі "Оберіг".

За словами адвоката, реєстри будуть синхронізовані, щоб працівники ТЦК змогли виявити осіб, яких немає в реєстрі "Оберіг".

"Я так розумію, що буде проведено синхронізацію реєстрів. Є два реєстри. Реєстр міграційної служби, де внесено всіх громадян України. І є реєстр "Оберіг". Там також містяться дані громадян", – зазначив він.

Після аналізу програми комп'ютер видаватиме розбіжності стосовно наявності даних в різних реєстрах. Перелік розбіжностей буде опрацьовано посадовими особами, і вони прийматимуть рішення щодо конкретних осіб. Особи, яких немає в одному реєстрі, можуть потрапити до "червоного" списку.

"Робітник ТЦК буде розбиратися, чи існує особа за внесеними даними в реєстрі "Оберіг". Прийматиметься рішення про відправку повістки та уточнення даних. Бувають випадки, коли в реєстрі "Оберіг" людина значиться, а в реєстрі міграційної служби зазначено, що ця людина вже померла. Уповноважений працівник перевірить це, можливо, звернеться до реєстру актів цивільного стану", – зазначив адвокат.

Також адвокат відповів на запитання, чому включили до проекту дані про 16-річних. Він пояснив, що в цьому віці хлопці отримують приписне свідоцтво та призначаються до певної призовної ділянки.

На замітку, в Україні змінили правила мобілізації для родичів, які доглядають хворих.

Читайте також