Новий угорський закон може викинути тисячі українських біженців на вулицю

Українські біженці без домівки угорському законодавстві
Українські біженці без домівки угорському законодавстві

Угорщина прийняла закон, який може змусити українських переселенців залишити притулки

Угорщина ухвалила новий закон, який може змусити тисячі українських переселенців покинути притулки та повернутися на батьківщину, повідомляє "Хвиля" з посиланням на ВВС.

Постанова уряду не обмежує державну підтримку лише для тих переселенців, чиє останнє постійне місце проживання в Україні знаходилося в безпосередній близькості до зони бойових дій. Цей захід стосується 13 регіонів України, список яких буде оновлюватись щомісяця угорською владою. За оцінками, приблизно 31 тисяча українських біженців проживають на території Угорщини, проте невідомо, скільки з них потраплять під загрозу втратити доступ до соціальних виплат та притулку.

Особлива обуреність викликає ситуація представників ромської меншини з Закарпаття, багато з яких є громадянами обох країн. Їхнє подвійне громадянство ускладнює їх можливість отримати притулок в інших країнах Євросоюзу. Правозахисники попереджають, що нові правила призведуть до закриття притулків для найуразливіших переселенців.

Згідно з новими поправками, державна допомога, включаючи безкоштовне житло та щомісячні виплати, буде доступна лише тим українцям, чиї будинки знаходилися в безпосередній близькості до зони бойових дій. Ця міра є частиною законодавчих змін, ухвалених в Угорщині з 2022 року відповідно до початку російської агресії в Україну.

Читайте також