Новий уряд Польщі звільнив керівництво державних ЗМІ

Сейм Польщі прийняв резолюцію щодо неупередженої роботи суспільних ЗМІ країни

Сейм Польщі проголосував за резолюцію, в якій закликається відновити неупереджену роботу публічних ЗМІ країни, таких як TVP, Польське радіо, і Польське агентство преси (PAP). За цю резолюцію проголосували 244 депутати, проти – 84, і 16 утрималися. Понад сто депутатів правлячої партії не взяли участі в голосуванні.

За документом, протягом двох попередніх парламентських каденцій, ЗМІ втратили свою місію і роль, яка полягає в забезпеченні доступу до неупередженої інформації. Вони стали знаряддями партійної пропаганди як Ярослава Качинського, так і уряду PiS.

Міністерство держмайна закликають відновити роботу ЗМІ

Резолюція також закликає Міністерство держмайна, яке контролює ці публічні ЗМІ, зробити все можливе для відновлення їх функціонування згідно з конституцією. Сейм зобов'язує Міністерство негайно прийняти законодавчі заходи для вирішення цього питання.

Нове керівництво та ради суспільних ЗМІ

Після голосування за резолюцію, новий міністр культури і національної спадщини Польщі Бартломей Сенкевич звільнив керівництво TVP, Польського радіо і PAP, а також скликав нові спостережні ради для цих ЗМІ. Ці ради призначили нове керівництво публічних ЗМІ.

Протести опозиції

Резолюція викликала протест з боку опозиційної партії Право і Справедливість (PiS), яка зобов'язалася захищати незалежність публічних ЗМІ. Представники партії вирішили чергувати у TVP, щоб відстоювати плюралізм ЗМІ та сильну антиурядову пресу, яка є важливою складовою демократії.