Новий закон про мобілізацію частково дає відповідь, де можуть вручати повістки

Законопроект про мобілізацію: де можна вручати повістки?

Новий законопроект про мобілізацію частково відповідає на питання про місце вручення повісток військовозобов'язаним. Про це повідомив юрист Сергій Савінський в інтерв'ю РБК-Україна.

Згідно з новим законопроектом, повістку можуть відправити до електронного кабінету призовника, і це єдине вказане "місце". Таким чином, це є частковою відповіддю на питання, де можуть вручити повістку.

"Однак законопроект не дає повної відповіді, де можна вручати повістки. Якщо відповіді немає, значить, їх можна вручати скрізь. Якби там про це зазначили, то люди оминали б ці місця десятою дорогою", - додає Савінський.

За словами Савінського, повістка має вручатися за певними правилами, а саме документ повинен бути правильно заповнений і мати підпис військовозобов'язаного.

"За це може відповідати кабінет військовозобов'язаного. У ньому також має бути підпис, для цього передбачено електронний. Тепер буде питання щодо сертифікації ключів для підписів. На мою думку, це явище є досить прогресивним", - поділився юрист.

Савінський також зазначив, що якщо електронний кабінет призовника запрацює, дані з інших реєстрів будуть синхронізовані. Таким чином, військкомати зможуть отримувати більше інформації про військовозобов'язаних.

Він додав, що представники ТЦК чи поліції, зупиняючи людину для перевірки документів, мають пред'явити посвідчення чи поліцейський жетон.

Якщо під час перевірки військово-облікових документів у людини не виявляється, їй можуть запропонувати проїхати для уточнення даних.

Юрист наголосив, що коли введуть зміни і військово-обліковий документ стане обов'язковим, подібні питання будуть виникати вкрай рідко.

Раніше у ВСУ відповіли, чи потрібно блогерам йти до ТЦК і чи це може вплинути на волонтерську допомогу Силам оборони.