Новий закон в Австралії дозволив працівникам краще розслаблятися після офісу

Працівники відпочивають після офісу
Працівники відпочивають після офісу

Австралія впроваджує "право на відключення" для працівників

В Австралії набув чинності закон, який гарантує працівникам право ігнорувати дзвінки та повідомлення з роботи поза робочим часом. Це полегшення дозволяє людям не відповідати на спілкування від роботодавців після закінчення робочого дня без наслідків. За новим законом працівники можуть ігнорувати комунікацію під час неробочого часу, якщо вони так вирішують, не збоячись покарань від начальства.

Опитування, яке було проведене минулого року, показало, що середній австралієць працює 281 годину неоплаченої понаднормової роботи на рік. За повідомленням видання, подібні правила існують у понад 20 країнах, насамперед в Європі та Латинській Америці.

Закон не забороняє роботодавцям зв'язок з працівниками в неробочий час. Однак це дає працівникам право не відповідати, якщо їхня відмова не вважається необґрунтованою. Згідно з правилами, роботодавці та працівники повинні спробувати вирішити конфлікти між собою. Якщо вирішити проблему не вдається, Австралійська комісія чесної праці (FWC) може втрутитися. Зокрема, FWC може заборонити роботодавцю зв'язуватися з працівником в неробочий час.

Компанії, які порушать новий закон, загрожує штраф у розмірі 94 тис. австралійських доларів (близько 64 тис. доларів США).

Організації, що захищають права працівників, привітали цей крок. За їхньою думкою, це дасть працівникам змогу відмовлятися від незасвоєних робочих контактів поза робочим часом і забезпечить більшу рівновагу між роботою та особистим життям. Австралійська рада профспілок зробила таку заяву.

Експерти у сфері зайнятості вважають, що нові правила також будуть корисними для роботодавців. "Будь-яка організація, де співробітники краще відпочивають і мають більшу рівновагу між роботою та особистим життям, матиме стабільний персонал зі зниженою ймовірністю відпусток і звільнень", - заявив Джон Хопкінс з Технологічного університету Свінберна.

Читайте також