NYT назвав п’ять напрямків фронту, де РФ намагається прорвати оборону

Україна відступила з Авдіївки, але російські війська продовжують наближатися

Силам оборони доводиться робити відчайдушні зусилля, щоб утримати наступ російських військ. Російська армія зуміла захопити Авдіївку, що стало першою важливою перемогою РФ з травня 2023 року, коли вони почали вторгатися до Бахмута. Українським силам не вистачає боєприпасів без допомоги США на 1000-кілометровому фронті.

Наразі російські війська наступають одночасно по п'яти напрямках:

  • Авдіївський;
  • Мар'їнський;
  • Роботинський;
  • Кремінський;
  • Бахмутський.

Авдіївку вдалося захопити

Окупанти практично знищили Авдіївку - невелике місто площею близько 20 квадратних кілометрів. Оборона міста тривала не один рік. Наразі невідомо, наскільки далеко зможуть просунутися російські війська після відступу українських сил з Авдіївки або наскільки ефективно Україна підготувала нові оборонні лінії.

За різними даними, російські втрати під час штурму Авдіївки становлять близько 50 000 військових. Звільнення міста дозволяє російським силам перемістити війська на інші напрямки.

Мар'їнський напрямок

Минулого місяця російські війська зайняли залишки Мар'їнки, яка була роздавлена протягом двох років обстрілів. Далі російським військам можуть сподобатися Вугледар, який вони неодноразово намагалися безуспішно захопити. Українські сили вдачі розбивали російські війська.

Захопивши Мар'їнку, вони тепер наступають на Вугледар з півночі та намагаються захопити Новомихайлівку, яка знаходиться за 20 км від Вугледара. За даними, наданими Україною, російські війська сконцентрували близько 40 тисяч військових у районі Маріуполя для штурму Мар'їнського напрямку. Взяття Авдіївки дозволяє звільнити частину російських сил, які можуть бути перекинуті на Вугледар.

Роботинський напрямок: знищити українську опору

Російським військам потрібно нейтралізувати досягнення України під час їхнього наступу в 2023 році. Речник групи військ "Таврія" Дмитро Лиховій заявив, що російським військам на цьому напрямку є більше сил, ніж на штурм Авдіївки.

"Здається, що росіяни ставлять за мету досягнути якогось успіху штурмом, так само як вони намагаються зробити це в Авдіївці", - сказав він.

Кремінський напрямок: реванш за контрнаступ

Понад рік тому українські сили вигнали окупантів з майже всієї Харківської області. Україна змогла звільнити понад 500 населених пунктів. Зараз ворожі війська намагаються повернути втрачене. Інтенсивні бої тривають в лісосмугах по всьому фронту, але українські захисники виявляють жорсткий опір.

РФ намагається продовжити просування у напрямку Куп'янська та Лимана. У цьому районі розміщено близько 110 тисяч військовослужбовців РФ.

Бахмутський напрямок: відновлення темпів наступу

Під час битви за Бахмут українські війська сильно виснажили російські сили і практично знищили приватну військову компанію "Вагнер". Українським силам не вдалося захопити фланги міста, як повідомляється, ініціатива перейшла до російських військ. Головнокомандувач Олександр Сирський заявив, що російським силам хочеться прорвати оборону навколо Часового Яру, звідки вони зможуть обстрілювати Краматорськ артилерією.

"Ситуація наразі напружена і вимагає постійного моніторингу та оперативних рішень на місці", - заявив генерал Сирський щодо ситуації на Бахмутському напрямку.

Нагадаємо, виведення українських військ з Авдіївки здійснилося 17 лютого.

У військових також є напрямок, де склалася схожа ситуація, як і під Авдіївкою.