"Обман громадян": експерт розкритикував реформу ОСББ в Україні

Громадянам обман реформою ОСББ
Громадянам обман реформою ОСББ

Український експерт з житлово-комунального господарства Олег Попенко сильно критикує реформу об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в Україні, називаючи її "обманом" для громадян.

У своєму відеоогляді від 23 вересня 2024 року Попенко заявляє: "Нам сказали, що це ваша власність, але відмовляються виконувати пункт закону про останній капітальний ремонт і приведення будинку в належний стан".

Експерт підкреслює, що ОСББ не мають реальних повноважень та відповідальності: "ОСББ не може бути власником будинку, не є господарським суб'єктом, балансоутримувачем або виконавцем послуг. По суті, об'єднання нічого не вирішує".

За словами Попенка, реформа ОСББ не вирішила основні проблеми житлового фонду України: "Ми маємо 40% всіх активів держави у вигляді житлового фонду. Ми маємо серйозні проблеми з житловим фондом, які неможливо вирішити. Ми маємо житловий фонд без документів, без землі, без нічого".

Експерт також зазначає, що створення ОСББ не гарантує ефективного управління будинком: "Вони самі себе хвалять? Так, ми власники, у нас все добре, ми можемо у будинку все вирішити. Чорт, я 4 роки витратив у своєму будинку, щоб створити порядок".

Олег Попенко закликає переглянути підходи до реформування житлово-комунального господарства та створити ефективні механізми управління багатоквартирними будинками в Україні.

Читайте також