Обмежено придатних більше немає: Міноборони пояснило, що чекає на чоловіків із таким статусом

Зміни до роботи Військово-лікарських комісій (ВЛК)

Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу №402, який регламентує роботу Військово-лікарських комісій (ВЛК). Ці зміни набирають чинності 4 травня разом з ухваленим 21 березня законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який президент України Володимир Зеленський підписав 2 квітня. Про це повідомили в Міноборони.

Основна новація полягає у скасуванні індивідуальної оцінки придатності. За винятком чотирьох випадків, ВЛК більше не може обирати між формулюваннями «непридатний» та «обмежено придатний».

Також були встановлені обмеження щодо особливостей проходження служби відповідно до стану здоров'я.

Переглянуті критерії придатності

  • оновлені критерії побудовані на поєднанні Міжнародного класифікатора хвороб та споріднених проблем охорони здоров'я  МКХ-10 та ступеню порушення функцій;
  • у кожній групі захворювань можуть бути як придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій;
  • переглянуто вимоги до стану здоров'я військовослужбовців десантно-штурмових військ, морської піхоти в особливий період;
  • визначено вимоги до стану здоров'я військовослужбовців, які проходять службу (відбираються для проходження служби) у штурмових підрозділах Сухопутних військ та Сил територіальної оборони ЗС України;
  • впровадження принципів прозорості,  неупередженості, доброчесності, відповідальності;
  • врегульовані висновки ВЛК при встановленні причинного зв'язку травм під час полону;
  • змінена процедура оскарження постанов ВЛК.

Крім того, індивідуальна оцінка придатності практично скасована. Тепер члени ВЛК будуть керуватися чіткими нормами, що унеможливить корупційні прояви.

Ступінь придатності до військової служби встановлюється ВЛК відповідно до розкладу хвороб, пояснень до розкладу хвороб та таблиці додаткових вимог до стану здоров'я.

До 4 лютого 2025 року чоловіки віком 18-60 років, що мали статус «обмежено придатний», мають пройти ВЛК.

Людина не приходить до ВЛК за власною ініціативою. Направлення на ВЛК можуть надати Територіальні центри комплектування (для військовозобов'язаних) або командир частини, заклад охорони здоров'я, де проходить лікування або реабілітацію, Територіальні центри комплектування (для військовослужбовців).

Раніше був зібраний перелік хвороб, які є підставою для прийняття рішення ВЛК про непридатність до військової служби і виключення з військового обліку.

До слова, якщо мобілізований проживає не за місцем прописки, це не стане на заваді оновленню даних в Територіальних центрах комплектування. Після внесення даних до єдиного реєстру за старим місцем реєстрації чоловік автоматично буде знятий з обліку.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію 16 квітня. Документ набере чинності через місяць і один день.