Оборона Німеччини під загрозою через суперечки про бюджет — ЗМІ

Оборона Німеччини під загрозою через суперечки про бюджет — ЗМІ

Бюджетні суперечки всередині правлячої коаліції Німеччини ставлять під загрозу виконання оборонних зобов'язань перед західними союзниками. У цей час відносини з Росією погіршуються, а Дональд Трамп готується до другого терміну президентства. За останні десятиліття Німеччина не дотримувалася цільового показника НАТО щодо витрат на оборону. Тепер вона розпочала спеціальний фонд на 100 мільярдів євро для відновлення боєздатності армії, але невизначеність щодо доведення витрат до цільового рівня викликає сумніви.

Німецьке військове керівництво наголошує на потребі додаткового фінансування уже зараз. Велике значення для Альянсу має збільшення оборонних витрат Німеччини. Коаліція лівих соціал-демократів, лібералів і партії "Зелені" шукає способи знайти гроші для виконання цільового показника НАТО.

Канцлер Олаф Шольц відкинув заклики збільшити витрати на оборону в наступному році і відклав рішення до виборів 2025 року, що викликало занепокоєння у військовому відомстві. Без додаткового фінансування міністр оборони залишиться з мізерним бюджетом для оборонних закупівель.

Замість нових фінансових повноважень до 2028 року, канцелярія пропонує переконати виробників озброєння розпочати виробництво без контракту та оплати до цього терміну, що викликає недовіру в міністерстві оборони.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: