Обов'язкове оновлення даних в ТЦК? Нардеп повідомив нові правки до закону про мобілізацію

Комітет нацбезпеки, оборони та розвідки продовжує працювати над законопроєктом щодо мобілізації та демобілізації. За словами заступника Голови Комітету Єгора Чернєва, громадяни мають мати право подавати свої дані у ТЦК різними способами.

Зараз розглядаються три варіанти подачі інформації у ТЦК:

  1. Особисто прийти й оновити дані;
  2. Зробити це у ЦНАПі;
  3. Зареєструвати електронний кабінет і зробити це онлайн, не відвідуючи ТЦК.

За словами парламентарія, оновлення даних стане обов'язком громадян, а не правом. Усі військовозобов'язані повинні бути на обліку і виконувати свій військовий обов'язок.

Також, Єгор Чернєв повідомив, що обговорюються три варіанти обмежень для "ухилянтів": тимчасова заборона на виїзд за кордон, тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами і блокування рахунків у банках. Комітет не підтримав ідею блокування рахунків, так як вони не вважають це ефективною нормою.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак запропонував, щоб сума платного бронювання від мобілізації формувалася як відсоток від зарплати працівника. Основний критерій - чим вища зарплата, тим вищий додатковий платіж. Але цей відсоток має бути прийнятним для кожного працівника.

Стало відомо, що 35% українських чоловіків призовного віку готові мобілізуватися з метою захисту країни та рідних.

Читайте також:

  • Законопроєкт про мобілізацію: нардеп розповів, щодо яких скандальних положень дійшли згоди
  • Чи можна вважати мобілізацію в Україні провальною? Відповідь ТЦК