Очікується історичний курс: у S&P Global Ratings спрогнозували вартість долара в Україні

Прогноз курсу долара в Україні

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings з головним офісом в Нью-Йорку прогнозує, що до кінця 2024 року курс долара в Україні зросте до історичного рекорду - 41,02 грн.

З офіційним курсом, визначеним НБУ на 12 березня в 38,38 грн, прогноз S&P є вищим на 2,64 грн. Проте варто зазначити, що урядом у бюджеті-2024 було записано прогнозний курс 40,7 грн/долар, що на 32 коп. нижче аніж очікування агентства.

За даними агентства, в довгостроковій перспективі відновлення української економіки до довоєнного рівня є малоймовірним. Результати тяжких втрат у війні, російської окупації та втрат території вплинули на макроекономічні перспективи країни.

Проте в середньостроковій перспективі передбачається зростання української економіки на 4-5%, але при відсутності серйозної ескалації війни.

На поточному тижні банківський сектор України очікує помітне зростання курсу долара. Вартість американської валюти буде коливатись у межах 38,8-39,9 грн. Різниця між курсами купівлі і продажу у банках становитиме 30-50 коп., а в обмінниках може досягнути 1 грн.

"Протягом 11-17 березня ситуація на валютному ринку в глобальному сенсі не зазнає змін: коливання курсів будуть частими, проте "не критичними". Ринок "дихає" відносною свободою, що позначається на курсових показниках", - заявив начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

Джерело: OBOZ.UA