Одна категорія біженців із України більше не має права на захист у Нідерландах

Українці без громадянства Нідерландів повинні залишити країну

Термін тимчасового притулку для українців без громадянства в Нідерландах закінчився. Вони мають залишити країну до 1 квітня або подати заяву на отримання міжнародного притулку. Близько сотні громадян третіх країн вийшли на протест проти депортації.

За новими правилами, близько 2540 громадян третіх країн з України більше не можуть отримати притулок у Нідерландах. Вони повинні подати заяву на отримання притулку або іншу форму проживання, або залишити країну до 1 квітня.

Громадяни третіх країн - це ті, хто проживав в Україні з посвідкою на тимчасове проживання. Уряд Нідерландів вирішив змінити політику щодо цих громадян через високий потік біженців з України. Зараз громадяни третіх країн не мають права на працевлаштування та безкоштовну медичну допомогу.

Проти рішення уряду 4 березня вийшли на протест близько 100 громадян третіх країн у Гаазі. Вони критикують нерівні умови для українських громадян та громадян третіх країн, які навчалися або працювали в Україні

Суди в Нідерландах наразі розглядають справи громадян третіх країн, які оскаржують припинення права на проживання. Для тих, чиї справи розглядаються в судах, дозволили залишатися в муніципальних притулках на кілька тижнів довше.

Нагадаємо, що українці, які були біженцями після російського вторгнення, мали спеціальний статус, який давав їм ті ж права, що і громадяни ЄС. Багато з них знайшли роботу в Нідерландах. Однак, зараз їх мають звільнити з роботи після 1 квітня.