Офіційний візит міністра закордонних справ РФ до Китаю: аналіз ISW

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров здійснить офіційний візит до Китаю, під час якого буде обговорювати ситуацію в Україні. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, Сергій Лавров зустрінеться з китайськими офіційними особами 8 і 9 квітня в Китаї. Водночас Захід попереджає, що Китай надає все більше підтримки Росії у військово-промисловому комплексі (DIB) та надає розвідку.

У МЗС Росії зазначили, що візит Сергія Лаврова має на меті обговорення двосторонньої співпраці та "гарячих тем", зокрема війни в Україні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив BBC, що Китай підтримує російську військову економіку та російський DIB.

За даними аналізу ISW, останнім часом підтримка Росії Китаєм зростає.

Прес-секретар Ради національної безпеки Білого дому підтвердив, що Китай постачає Росії різноманітну техніку та знаряддя, включаючи мікроелектроніку, оптику, верстати для танків та паливо для ракет. Також він надає Росії дані геопросторової розвідки, включаючи супутникові зображення, які використовуються російськими військовими у військових операціях в Україні.

Українські військові джерела вважають, що Росія може використовувати треті сторони для купівлі супутникових зображень у американських компаній з метою здійснення військових ударів на великі відстані.

Нагадаємо, що російські війська просунулися на захід від Авдіївки, продовжуються бої в районі Кремінної, на північний захід від Бахмута, на ділянці адмінкордону Донецької та Запорізької областей, а також біля Кринок.